El Pinell acollirà aquest diumenge la Cursa dels Biberons. Memorial Estéfano Fabregat. Serà la primera prova de la Copa Catalana i la segona del Circuit de Curses per Muntanya de l’Ebre, i comptarà amb més de 500 participants, distribuiïts en diferents categories.
La cursa tornarà a barrejar història i esport amb la tradicional sortida i arribada davant de l’edifici de la Cooperativa de Pinell de Brai i les recreacions històriques de la Guerra Civil. La prova després de la seva sortida de Pinell de Brai, s’endinsarà aviat cap a la serra de Cavalls i tot seguit a la serra de Pàndols, indrets històrics on es van viure alguns dels episodis més cruels de la Batalla de l’Ebre. La cursa de 23Km amb 1345dm+ acabarà de nou al mateix municipi de Pinell de Brai. Els corredors i corredores realitzaran un recorregut circular que ha oferirà unes vistes inigualables. Un entorn fràgil i aspre a la vegada, amb algunes espècies florals endèmiques del clima mediterrani litoral.
La cursa torna a avançar el seu calendari habitual per a la conservació de l’Àliga Cuabarrada que a partir del pròxim mes comença la seva nidificació a la zona. Des de l’organització de la cursa, AE Cota 705, es té en compte també realitzar un traçat que respecti punts d’alta nidificació de la mateixa Cuabarrada.
“Biberons”, que celebra el seu desè aniversari, serà la primera aturada de la 22a Copa Catalana de Curses per Muntanya. La competició degana de les curses pr muntanya del país que comença més aviat que mai amb aquesta prova a les Terres de l’Ebre.
Els biberons van ser la lleva de joves cridats a files l’any 1938 pel Govern republicà per combatre l’alçament militar a l’Estat. Els nois nascuts l’any 1920 van ser els més joves que van ser cridats per anar a lluitar a la Guerra Cívil i van participar a primera línia de front a la batalla de l’Ebre en el tram final de la Guerra. Molts no van tornar a casa i van perdre la vida a les trinxeres del bàndol republicà del front ebrenc. La cursa, amb la seva representació històrica, vol ser un homenatge a tots aquells que no van tornar.
En l’àmbit esportiu Josep Morales (AE Mountain Runners del Berguedà) i Cèlia Balcells (CE Querat) es van emportar la victòria en l’última edició d’una copa que es van acabar emportant Sergi Bertran (EKKE Lleida) i Maria Benito (UE Sabadell).
La Copa torna a presentar cinc curses en un calendari que s’enceta aquest diumenge 28 de gener i que s’allargarà fins al mes d’octubre.
El mes de març el debut de la Pugo Regis Trail a la Copa. La cursa, organitzada del del CQuiE de Puig-reig, arriba després d’anys de consolidació entre els esportistes locals i amb moltes ganes de formar part del circuit català.
A l’abril, un dels retorns esperats, la Bega-Rasos-Berga, torna a casa. La cursa del CE Berguedà, serà l’equador de la competició i el punt i seguit de la copa. Una de les curses deganes de les Curses per Muntanya del país, retorna al circuit amb més d’un quart de segle d’experiència i amb un dels recorreguts més tradicionals.
El setembre decidirà la copa amb dues curses clàssiques i de punta a punta del país. El 14 de setembre la Taga 2040, UE Sant Joan de les Abadesses, serà l’encarregada d’escriure el penúltim capítol d’un competició que es tancarà, gairebé de forma circular, tornant a les terres de l’Ebre amb la disputa de la Pujada al Montsià (AE Alcanar).