La Diputació de Tarragona vol que els ajuntaments posin al dia la seva xarxa d’abastament d’aigua i minimitzin les fuites. L’ens ha presentat un projecte valorat en 10 milions d’euros als PERTE, el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Ministeri, que compta amb fons europeus. La intenció de la Diputació és que els pobles disposin de la tecnologia necessària perquè diagnostiquin en quin estat tenen les canonades i gestionin millor el servei. Amb l’actual context de sequera, cal que tothom faci el possible per no malgastar recursos.
S’hi podran acollir els municipis de menys de 20.000 habitants que fan una gestió directa de l’aigua. La institució calcula que se’n beneficiaran uns 142.000 veïns de 120 poblacions de la demarcació. El projecte s’estructura en tres eixos. Per un costat, la planificació i diagnosi. La segona pota serà la inversió per digitalitzar el cicle de l’aigua, per tenir un control real dels recursos disponibles i el que es gasta. Per exemple, això ha de permetre instal·lar comptadors digitals per conéixer a temps real el consum. Això ajudaria a detectar les fuites. Finalment, el tercer eix es basa en la creació de plataformes de comunicació amb la ciutadania.
La Diputació coneixerà el mes de juny si opta o no amb el finançament dels PERTE. Si arriben els recursos, els projectes s’hauran d’executar abans del juny del 2026. Totes aquestes eines haurien de traduir-se en una radiografia molt més real de les canonades. En el cas que un ajuntament detecti deficiències greus, les podrà corregir a través del pla d’inversions ImpulsDipta. Aquest preveu finançar el 100% de les actuacions que millorin la xarxa d’aigua.