Móra d’Ebre ha reivindicat els antics oficis nàutics a la Festa del Riu. Es tracta d’una festa que reviu les antigues tradicions dels sirgadors o llaguters, tot amb diferents concursos i activitats. Una edició especial, ja que s’han celebrat 70 anys des de la seva primera edició i 120 anys de la seva documentació. Un dels reptes que proposa és el concurs de sirgadors, que consisteix a estirar d’una corda, la sirga, per fer arribar la barca a terra el més ràpid possible.
Quatre persones estiraven la sirga, però l’integrant més important era el daliner, perquè es posava en primera posició i marcava el ritme. Per rememorar aquest ofici, l’Ajuntament elegeix el daliner d’honor, una persona vinculada al riu i al poble. Enguany ha estat el veí Joan Roca.
La tradició sorgeix de les picabaralles entre tripulacions de llaguters, que competien entre ells per arribar més ràpid a la costa.
Es tracta de la festa fluvial més antiga de Catalunya. Per continuar amb el record de sirgadors i llaguters, la festa també s’enfoca als més petits. Enguany han participat 60 xiquetes i xiquets.