En cent anys la superfície forestal a les Terres de l’Ebre ha passat del 5% al 50%. El motiu és l’abandonament de l’activitat agrícola. Aquesta circumstància, junt amb factors com el canvi climàtic, fan més necessària que mai la gestió del territori per evitar grans incendis. A Tivissa els Agents Rurals treballen per reduir la carrega forestal de la forest de Frides i Fontit. Un actuació que s’ha demostrat totalment efectiva en cas d’incendi. Un exemple recent és el del foc que es va produir a la zona de la serra de Pàndols i Cavalls el passat 1 d’abril. La gestió forestal prèvia que s’havia realitzat a la zona va permetre controlar l’incendi amb rapidesa.
En aquesta línia, un dels bombers GRAF del parc de Gandesa, Santi Fuster, insisteix que la pagesia és essencial per controlar un incendi i per la mateixa seguretat dels bombers.
Des del departament d’Acció Climàtica es posa el focus en la generació de camins d’accés per als Bombers, l’habilitació de punts d’aigua i la neteja del bosc. El director dels serveis territorials, Jesús Gómez, ha destacat la capacitat d’actuar ràpidament per evitar que un foc es converteixi en un gran incendi.
La sequera preocupa i molt. Tot i que la situació dels embassaments a les Terres de l’Ebre no és tant greu com la que es dona en les conques internes de Catalunya, els bombers han advertit que la manca d’aigua i l’augment de la temperatura els complica molt les tasques d’extinció.
En aquest sentit, l’enginyer forestal d’Acció Climàtica ha remarcat que davant l’estrès hídric que pateix la vegetació la gestió forestal encara pren més importància.
Davant aquest escenari, des de bombers assenyalen que cal decidir si és vol apostar per plantacions de pins, que poden crear economia però que tenen molta debilitat davant els efectes del canvi climàtic, o bé apostar per ecosistemes amb diferents tipologies d’arbres per tenir un territori més resilient. Una decisió complicada però sobre la que insisteixen cal reflexionar.