La polèmica recent per la tala dels arbres de l’avinguda Colom ha posat de manifest que hi ha persones que consideren que l’arbrat també forma part del patrimoni de la ciutat. Precisament, el director de l’Arxiu Històric del Baix Ebre, Albert Curto, fa temps que intenta tirar endavant un catàleg dels arbres històrics de Tortosa. Segons Curto, a la capital del Baix Ebre hi ha una falta de tradició a l’hora de protegir els arbres urbans del municipi.
Curto ha repassat alguns moments de la història de Tortosa en què l’Ajuntament va decidir prescindir dels arbres, com la reforma de l’avinguda de la Generalitat o la construcció del pàrquing soterrat de la plaça d’Alfons XII.
El director de l’Arxiu Històric del Baix Ebre també ha recordat que antigament el parc municipal era molt més exuberant. També ha citat el cas dels pins gairebé centenaris del costat de l’Antic Escorxador. Actualment només en queden dos, dels 150 pins que es van plantar a la Festa de l’Arbre del 1924.
Curto ha recordat que a Tortosa s’han arribat a talar els cedres que hi havia al claustre de la catedral, i en canvi es van salvar els plataners de l’eix de l’Ebre o el til·ler de davant del pavelló firal de Remolins. El director de l’Arxiu creu que caldria protegir expressament arbres del parc municipal, un aube del passeig de les Bicicletes, els xiprers del calvari de Santa Clara, o la llimonera de l’antic convent de Sant Joan.