El ple del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre va aprovar per unanimitat, el passat 25 de juny, el Programa d’Actuació Comarcal (PAC) (2024-2027) amb un total de 59 actuacions. És el primer pla d’aquestes característiques que aprova l’ens en tota la seva història i aglutina tota l’activitat ordinària. És un programa determinat per la Llei de l’Organització Comarcal de Catalunya i que estableix els serveis, les activitats i les obres que s’han de dur a terme en l’àmbit de les competències assignades, la manera d’acomplir-los, els mecanismes de coordinació amb els municipis i la previsió dels recursos necessaris per a finançar les actuacions. El PAC està concebut com a un document dinàmic i obert a la seva permanent adaptació a necessitats de la comarca i s’ha elaborat amb el consens i participació del Consell d’Alcaldies i de tots els grups del Consell Comarcal.
Pel que fa als eixos estratègics del PAC es basen en l’eficiència i l’eficàcia, és a dir, aconseguir els objectius plantejats mitjançant la racionalització i utilització dels recursos disponibles; la interrelació i cooperació per fomentar la col·laboració entre entitats públiques i privades; la cohesió social, per fer de la Ribera d’Ebre una comarca integradora on s’apliquen polítiques que garanteixen l’atenció a les persones; la dinamització econòmica, per impulsar l’activitat empresarial i l’ocupació digna i la sostenibilitat, el compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de Nacions Unides per promoure un model de creixement econòmic i social que garanteixi les necessitats actuals sense posar en risc els recursos i necessitats futures.
El Programa d’Actuació Comarcal està configurat per 59 fitxes repartides en 8 àmbits d’actuació: economia; tecnologies de la informació i de les comunicacions; serveis tècnics; serveis socials; educació; joventut, cultura i esports; igualtat i feminismes; i serveis generals. A més dels serveis que ja es presten actualment, el nou programa n’incorpora altres com ara els tractaments de la mosca negra o la gestió i sanejament de les aigües residuals.
Finalment, el ple del passat dimarts, 25 de juny, va aprovar la declaració com a bé cultural d’interès local (BCIL) de diversos edificis ferroviaris situats a la zona de l’estació d’ADIF de Móra la Nova i, abans d’acabar, es va anunciar la renúncia al càrrec del conseller comarcal, Marcel Sabaté, i de la consellera comarcal, Pilar Rams.