La transhumància, una activitat ancestral però també l’eina per al desenvolupament territorial. Este és el segon eix del congrés de Transhumància i Camins Ramaders que se celebra a Amposta. Unes xerrades itinerants que van començar al Pont de Suert, i resseguint els camins, acabarà a Igualada.
El Congrés sorgeix de la inquietud pel que fa a la situació actual del sector. Reivindicar la xarxa de camins ramaders de Catalunya és l’objectiu d’esta segona edició, després d’un primer congrés exitós fet el 2016.
A les Terres de l’Ebre, tot i que escassa, la transhumància ha estat ben present durant anys, i ha conformat el paisatge actual. També ha sigut clau per al desenvolupament econòmic de molts pobles.
Entre les activitats que es realitzen del 13 al 15 d’octubre al Museu de les Terres de l’Ebre, intercanvi de coneixements amb projectes internacionals i visites a espais naturals propis de la transhumància, i reivindicar este ancestral mitjà de vida.
En les xarrades d’enguany també s’han abordat alguns reptes actuals com són la preservació de la ramaderia extensiva i la participació de les dones, i l’impacte que té en el sector la crisi climàtica i energètica.