La Universitat Rovira i Virgili (URV) ha aprovat el Pla de Sostenibilitat Ambiental i Acció Climàtica 2021-30 en el consell govern d’aquest dijous. La URV s’ha marcat reduir en 3.310 tones de CO₂ anuals els pròxims nou anys, el que representa una disminució d’un 60% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle respecte a l’any 2005. El pla també estableix que s’augmentaran en 10.000 m² les zones verdes dels campus universitaris per convertir aquests espais urbans en zones més “amables”. Així, volen impulsar la biodiversitat i la sostenibilitat. A banda, per primera vegada la universitat celebrarà unes eleccions telemàtiques per escollir l’equip rector, les quals estan previstes a finals del mes de maig.
El Pla de Sostenibilitat Ambiental i Acció Climàtica 2021-2030 estableix dos objectius principals: reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i incrementar les zones verdes als campus universitaris per promoure la biodiversitat local. Pel que fa al primer propòsit, la institució emetia 14.875 tones de CO₂ l’any 2005 i va reduir-ne gairebé un 45% l’any 2019, quan va assolir les 8.191 tones, complint així l’objectiu establert en el Pla de Medi Ambient 2010-2020.
Ara, la universitat s’ha fixat no superar l’emissió de més de 5.950 tones de CO₂ l’any 2030. “No en voldríem emetre cap, però intentarem no superar aquestes 5.950, ja que volem reduir 3.310 tones anuals derivades de la nostra activitat”, ha apuntat el tècnic de gestió ambiental de la URV, Toni de la Torre. L’any passat, es va canviar la metodologia per comptabilitzar les emissions i es va començar a utilitzar un inventari que incorpora noves fonts, que no es contemplaven abans, com ara les fuites de gasos refrigerants i la mobilitat per esdeveniments acadèmics i científics.
Així, per aconseguir el propòsit d’emetre menys gasos, la universitat centrarà els seus esforços en la promoció del transport públic i en la reducció del 30% dels viatges d’avió per activitats acadèmiques, ja que d’aquesta manera s’evitaran 2.285 tones. La rectora de la URV, María José Figueras, ha assegurat que la pandèmia ha ensenyat que moltes conferències es poden fer telemàticament i ha assenyalat que es fomentarà l’ús del tren perquè contamina molt menys. De fet, la mobilitat de la comunitat universitària és la major generadora d’emissions. L’any 2019, va generar unes 7.999 tones, el que representa un 86% del total.
A la vegada, la URV preveu la substitució progressiva de les calderes i torres de refrigeració de gas natural per tecnologies basades en l’electricitat i renovarà els equipaments que registren fuites per uns de nous amb tecnologies més eficients. Totes aquestes accions, assenyalen, haurien de permetre evitar 1.025 tones.
Campus universitaris més verds i més “amables”
El pla de sostenibilitat també contempla la planificació de més zones verdes als diferents campus universitaris. En concret, es modificaran les ja existents, com ara 3.600 m² al campus Catalunya; 8.000 m² a Sescelades, i 4.000 m² a Bellissens. Al campus Catalunya i al perímetre de la Facultat Turisme i Geografia també s’ampliaran aquests espais. D’aquesta manera, es vol afavorir la biodiversitat urbana i promoure la presència d’insectes pol·linitzadors i aus, i crear estructures de connexió ecològica entre elles i amb l’entorn dels campus.
“Volem més zones verdes dins dels campus on hi ha excessiu formigó i convertir-los en entorns més amables”, ha detallat el tècnic. Per tot plegat, el repte és aconseguir 10.000 m² més d’espais verds. El pla ha fixat 46 objectius específics en nou àmbits i pretén ser un salt endavant especialment en la gestió de l’aigua i de la mobilitat Amb totes aquestes accions, la universitat vol “inspirar” canvis i actuacions similars al territori. Per aquest motiu, també s’ha marcat crear una comunitat energètica, que permeta l’autoconsum d’energia i alhora subministrar a altres agents de l’entorn.
Eleccions al maig
D’altra banda, el consell de govern ha aprovat que les eleccions a rector o rectora se celebren del 23 al 25 de maig. Seran els primers comicis telemàtics de la URV i es podrà votar durant 48 hores – de les deu del matí del dia 23 fins a les 10 del matí del 25. També s’ha previst que la segona volta siga entre el 3 i el 5 de juny, en el cas que les candidatures no obtinguen el suport proporcional de més de la meitat dels vots.
Els candidats es podran presentar entre el 26 d’abril i el 4 de maig. La proclamació definitiva de la candidatura guanyadora serà el 30 de maig en la primera volta i el 8 de juny en la segona. Els responsables de les eleccions han explicat que hi haurà una única mesa electoral i que confien que augmente la participació respecte als últims comicis, ja que el sistema de ponderació s’ha modificat i, també, pel fet que la votació serà telemàtica.
La rectora María José Figueras ha recordat que es presentarà a les eleccions per culminar els projectes “ambiciosos” del seu equip. “M’he passat la meitat del meu mandat en pandèmia, tenim moltes ganes de seguir”, ha expressat la rectora.
Altres acords aprovats en el consell de govern
El consell de govern ha acordat un ajut per sufragar fins al 60% de les despeses de transport públic dels estudiants amb dificultats econòmiques. Els alumnes hauran d’acreditar les despeses que corresponguen a desplaçaments des de la residència al centre docent. La convocatòria és oberta fins al 15 de maig i s’hi destinaran uns 30.000 euros.
A banda, també s’ha aprovat l’actualització del doble grau de Dret i Relacions Laborals i Recursos Humans per al curs vinent, i per al curs 2022-23: el grau d’Estudis de Gènere i Polítiques d’Igualtat, el Màster de Química Sanitària i el Màster de Creació i Administració d’Empreses en un Entorn Globalitzat, junt amb el centre adscrit IGEMA.