La secció primera de la Sala del Contenciós-Administratiu de l’Audiència Nacional ha confirmat les multes imposades pel Ministeri d’Indústria al titular de la central nuclear Ascó I pel cas de la fuita de partícules radioactives que va tenir lloc a finals de novembre de 2007. La sentència desestima el recurs contenciós-administratiu presentat per Endesa Generación, SA en contra de l’ordre ministerial de 2009 i l’obliga a pagar els 15,3 milions d’euros imposats per quatre infraccions greus de la Llei 25/1964 de Seguretat Nuclear. La tramitació del recurs va quedar en suspens durant anys fins que el març del 2020 l’Audiència de Tarragona va resoldre arxivar les diligències penals en contra de diversos directius de la nuclear pel mateix cas.
La primera sanció, de 7,5 milions d’euros, va ser imposada per l’emissió de partícules radioactives amb potencial de superació dels límits de dosis normativament establerts. També per no haver establert el control de contaminació externa del personal un cop descoberta la contaminació de l’espai així com per no haver classificat, senyalitzat i delimitat radiològicament les zones de lliure accés de la central nuclear després de la detecció de partícules en aquestes àrees.
La segona sanció, de 3 milions d’euros, és per incomplir la instrucció del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) que estableix els criteris de notificació de successos per part de les centrals. Segons remarca la sentència, els titulars de la planta atòmica no van notificar la troballa de partícules fins a principis d’abril de 2008. També es van incomplir la instrucció del CSN sobre la Inspecció Resident de l’organisme a les centrals.
La tercera de les infraccions, també de 3 milions, és per no haver proporcionat informació ràpida i veraç a la Inspecció Resident sobre la contaminació en zona de lloure accés de la central nuclear entre març i abril de 2008. La quarta, d’1,8 milions, es refereix a l’incompliment del Manual de Protecció Radiològica de la central: no es va deixar constància de la contaminació trobada a les zones de lliure accés als registres de vigilància.
La sentència de l’Audiència Nacional encara no és ferma i pot ser objecte de recurs de cassació dins d’un període de trenta dies hàbils a partir de la seua notificació. Els fets pel qual se sanciona el llavors titular de l’explotació, Endesa Generación, van tenir lloc el 26 de novembre durant una operació de recàrrega de combustible del grup I de la nuclear d’Ascó. Segons l’informe del CSN, una maniobra no prevista en el procediment –el vessament d’aigua contaminada de l’aspirador a una reixa d’aspiració per part d’un operari- va provocar que un miler de partícules sortiren de l’edifici de combustible a través del sistema de ventilació.
Un fet que no es va comunicar fins més de cinc mesos després al CSN i a les autoritats. Es van acabar trobant posteriorment nombroses partícules radioactives fora del recinte de la central, algunes de les quals van arribar a viatjar desenes de quilòmetres. Abans de comunicar la seua existència, el recinte atòmic va rebre visites de grups escolars. Grups ecologistes van denunciar el perill que aquesta contaminació podia suposar per a les persones i el medi ambient. L’Audiència de Tarragona va decidir arxivar la causa penal el 2020 perquè cap dels perits hauria pogut constatar que la fuita hauria pogut causar danys.