L’empresa que promovia una planta de biogàs de Camarles ha decidit desestimar el projecte. La planta de biogàs havia d’ocupar una superfície d’unes 24 hectàrees al Pla de Bif, bàsicament per al tractament de la sansa, però el projecte havia provocat una forta contestació veïnal, ecologista i política. Segons fonts properes al govern municipal, l’empresa madrilenya Ence ja ha comunicat al consistori que descarta el seu projecte a Camarles, tot i que en realitat afirmen que no havia iniciat cap tràmit. En qualsevol cas, ara preveuen traslladar la seua inversió a la comunitat d’Aragó, on confien en trobar més facilitats.
Ence va presentar la planta com “un projecte exemplar d’economia circular” que havia de generar biometà i biofertilitzants a partir de la sansa de l’oliva. En la memòria descriptiva del projecte, l’empresa madrilenya defensava que es valoritzarien els residus agrícoles amb la fabricació del biogàs i de 20.000 tones anuals de fertilitzant orgànic “de producció local”, fet que redudiria costos de “producció i transport” al sector. Fa uns mesos, representants de la companyia van explicar als veïns de Camarles que treballarien amb 100.000 tones de sansa anuals, una quantitat que Ence assegurava que podia disposar de les explotacions de l’entorn, en un radi d’uns trenta quilòmetres, o de la resta de Catalunya.
Però el projecte va despertar una gran oposició social. A l’abril, un centenar de veïns ja van protestar a les portes de l’Ajuntament. La concentració va coincidir amb la sessió plenària municipal, on van aprovar per unanimitat una moció que instava al govern local a encarregar una anàlisi exhaustiu sobre quines conseqüències tindria la instal·lació, i fer-ne públics els resultats. I fa pocs dies, el 15 de juny passat, centenars de persones van tallar l’N-340 en protesta contra el projecte de biogàs a Camarles. L’Associació per la Defensa Ambiental de Camarles i els Lligallos (ADACILL), el grup verd l’Omeda i el GEPEC-EdC van convocar la mobilització.