El sector dels cítrics de les zones productores de l’Ebre inicia la segona fase de la campanya amb els preus de la taronja ensorrats per l’entrada al mercat europeu del producte de països tercers com Turquia, Egipte o Marroc, una pugna desigual que pateixen per la competència deslleial, social i mediambiental dels països africans.
Des del sector apunten que la retribució als pagesos caurà entre un 60% i un 80% respecte a la campanya passada. En canvi, el consumidor l’està pagant més cara perquè els distribuïdors carreguen l’increment de costos, com el del transport. Les baixes temperatures de les últimes setmanes no afecten el producte, però encara es pateixen els efectes d’una tardor càlida i plujosa.
La situació del mercat europeu durant tota la campanya dels cítrics està sent “molt difícil” per “l’entrada massiva” de taronja i mandarina a Europa, ja des de l’octubre, provinent de Sud-àfrica i també d’Argentina i Perú. Ara s’ha agreujat perquè les exportacions dels citricultors locals a Europa –on s’exporta el 95% del fruit- topen també amb la competència d’estos països. La producció citrícola a les Terres de l’Ebre està regulada per una legislació social i fitosanitària europea que res té a veure amb la dels països tercers.