El conflicte entre Rússia i Ucraïna té unes arrels històriques que es remunten a l’edat mitjana, tot i que és en l’època contemporània quan s’han fet més evident les diferències entre les dues nacions. El professor agregat d’Història Contemporània de la URV, Ramon Arnabat, sosté que el president rus, Vladímir Putin, “manipula la història” per defensar la seua invasió d’Ucraïna.
Segons Arnabat, l’explicació del conflicte actual cal buscar-la en l’època en què l’actual Ucraïna estava dividida entre l’antic Imperi Austro-Hongarès i els territoris més orientals, dominats per l’Imperi Rus. Això va configurar dos cultures dins d’Ucraïna, que després va ser una de les repúbliques fundadores de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques, l’antiga URSS.
A partir de la caiguda de la URSS, Ucraïna esdevé un país independent, i les diferències entre els dos països s’agreujaran a partir de la revolució dels anys 2013 i 2014, el conflicte per Crimea i el Donbàs, i l’incompliment dels acords de Minsk per part dels dos països. Finalment, la guerra ha esclatat per la invasió russa. Per resoldre el conflicte, Arnabat demana aconseguir un alto el foc immediat, recuperar la via diplomàtica, i integrar Rússia al marc europeu i internacional.