La Comunitat de Regants de Xerta-Sénia ha celebrat la transferència de la titularitat de la infraestructura a la Generalitat, que també ha anunciat el redisseny del regadiu amb la inutilització del canal a Roquetes. A partir d’aquí, l’aigua es ramificarà amb un sistema de bombaments, basses i canonades. El president de la comunitat, Lluís Gimeno, afirma que el compromís del Govern amb el regadiu és un salt qualitat molt important. En un any, confien en regar les primeres finques a Xerta i Aldover.
Gimeno ha remarcat que, per primera vegada, es destinen pressupostos de la Generalitat en portar aigua a les finques, amb un retorn immediat. En la primera fase, ja es podran regar 92 hectàrees, tot i que la zona envolvent és d’unes 185 hectàrees. En este sentit, Gimeno destaca que els regants són petits propietaris.
La segona fase, a la zona de Roquetes, entrarà en licitació a finals del 2022. Amb un envolvent de 896 hectàrees, es posaran en regadiu 382. I la tercera fase, la més ambiciosa, a un part de Roquetes, Santa Bàrbara, la Galera i Mas de Barberans, té un envolvent de 2.461 hectàrees. En total, el Xerta-Sénia comenarà a funcionar amb uns 1.300 regants.
La concessió del Xerta-Sénia es va atorgar el 2002, amb 74 hectòmetres cúbics per regar l’interior del Baix Ebre i Montsià. La superfície regable és d’unes 16.500 hectàrees, tot i que l’envolvent té un total de 28.000 hectàrees. Fins ara, només un 12% de les finques es reguen amb pous propis. Per tant, s’està prioritzant portar l’aigua als propietaris que ara no poden regar, per modernitzar i fer més sostenibles les seues explotacions.