La Vall d’Aran i les Terres de l’Ebre han estat les dues marques turístiques amb major resiliència aquest estiu. En concret, el director de la Càtedra d’Economia Local i Regional de la URV, Juan Antonio Duro, ha explicat que l’Ebre ha aconseguit protegir el 67% dels viatgers i el 72% de les pernoctacions, la qual cosa indica que l’estada mitjana del turista al territori ha augmentat.
Duro ha destacat especialment la resiliència del càmpings ebrencs que fins i tot han registrat un augment de viatgers respecte l’estiu de 2019.
D’altra banda, i quant al Butlletí d’Anàlisi de la Conjuntura Local de les Terres de l’Ebre del segon trimestre del 2020, amb ple confinament per la pandèmia del coronavirus, Duro ha xifrat en un 4,6% la caiguda del nombre de cotitzants. Una xifra més elevada que la del primer trimestre de l’any tal i com era previsible, però en canvi per sota de la mitjana catalana del 5,5%.
La caiguda més accentuada es va produir en el sector serveis i en particular en l’activitat relacionada amb l’oci i el turisme. La caiguda de l’hostaleria va ser del 18,2%. Per municipis, destaca especialment caiguda del nombre de cotitzants a l’Ampolla, l’Ametlla de Mar i Deltebre, explicada especialment per la seva dependència del turisme. Tot plegat va comportar un augment històric de l’atur registrat, del 28%.
Duro ha afirmat que aquestes primeres dades apunten que els grans centres productius i turístics han patit més la crisi provocada per la pandèmia, fet que podria haver reduït els desequilibris territorials. Una hipòtesi que s’està analitzant i que es podria confirmar en propers butlletins.