Retenir el talent és una de les formes per evitar el despoblament, un dels temes que més preocupen al nostre territori. Avui, els volem portar un exemple clar d’aquesta problemàtica, en concret a la Terra Alta. Per això, posem xifres a la despoblació d’aquesta comarca.
- EN ELS ÚLTIMS 100 ANYS
La Terra Alta ha perdut la meitat dels seus habitants en els últims 100 anys (tot i que e país ha vist la seva població més que triplicada). En concret, ha perdut el 51,6% dels seus veïns.
Al 1920 tenia 23.365 habitants i a partir del 1936 una lenta davallada. El 1940 la comarca ja havia perdut 4.000 habitants més, el 18% de la població. El motiu: la Guerra Civil.
- FUTUR
Però que es preveu en el futur? No és més optimista. Si al 2021 la població era de 11.302 habitants, en 25 anys podria ser de 9.298 persones. Davallada del 17,7% (respecte al 9,1% a la resta de Catalunya).
En la projecció més optimista: podria gairebé mantenir la població actual i només baixar un 2%.
- L’EXEMPLE DE CASERES
A Caseres hi trobem un exemple: el municipi fronterer amb l’Aragó ha baixat un 70%: de 752 habitants als 226. En aquest cas el municipi ha intentat posar remei: el 5% del pressuòst municipal van destinats a ajuts per a la rehabilitació d’habitatges per lloguer. Això ha portat a Caseres 8 nous veïns.
- ENVELLIMENT
Preocupa també l’envelliment de la comarca: és la que té un percentatge més alt d’habitants de 65 anys (el 30% gairebé). La mitjana de Catalunya és del 19%.
Es preveu que pot arribar al 35% en els propers anys a la Terra Alta.
El Consell Comarcal de la TErra Alta també treballa perquè els joves es quedin al territori, intentant dinamitzar culturalment i socialment la comarca. Una de les iniciatives que planteja el territori ésuna oficina de repoblament i també s’ha engegat la prova pilot d’ONU Hàbitat per analitzar la resiliència adel territori. En el cas de la Terra Alta, s’estudiarà eld espoblament.