Davant d’una gran expectació, aquest 21 de desembre els esturions han tornat a nedar per l’Ebre. Ho han fet després de més de 50 anys, quan l’espècie ancestral es van extingir al riu, sobretot pels depredadors, però també pels obstacles als que no van poder superar, com els assuts i les preses. Els exemplars han vingut de França i s’han aclimatat durant les últimes setmanes a l’IRTA de la Ràpita. Es preveu que baixaran riu avall en els propers anys per arribar fins al mar i després tornar a pujar aigües amunt.
Els exemplars són petits, d’un any i mig. Ara comencen la seva vida en llibertat, que es pot allargar fins als 100 anys.
Aquesta acció s’emmarca en el projecte Life Migratoebre, liderat per l’IDECE. Des de l’organisme han remarcat que avui és “un dia històric” per a les Terres de l’Ebre.
En cas que un ciutadà trobi un esturió, s’ha de buscar el codi que té implantat i trucar al 112. Això permetrà fer un seguiment exhaustiu de l’espècie.
El projecte també inclou la construcció d’una rampa de peixos a l’assut, que es preveu acabar en tres mesos amb un pressupost d’un milió d’euros. La infraestructura ha de permetre a espècies com els esturions salvar la barrera de l’assut.