En un informe detallat, l’FCF proposa l’aixecament de les restriccions en l’esport federat, davant la baixa taxa de suspensions per positius, i amb mesures com jugar sense públic els partits amb futbolistes majors de 16 anys, entre d’altres.
La Federació Catalana de Futbol proposa l’aixecament, el més aviat possible, de les mesures restrictives en l’esport federat i la tornada a una pràctica esportiva segura i responsable, després d’elaborar un informe detallat sobre l’adaptació de la competició a les limitacions establertes per les autoritats amb motiu de la Covid-19.
El document, traslladat a la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física per al seu coneixement, estudi i treball conjunt entre els dos organismes, vol constatar que el futbol i el futbol sala català garanteixen una pràctica esportiva segura, a través de l’aplicació del Protocol Covid-19 de l’FCF en tots els camps i pavellons de Catalunya. A més, l’ens federatiu aporta diversos arguments per poder posar fi a la prohibició de la pràctica esportiva federada en pròximes dates.
Les principals conclusions
L’informe, elaborat per la Secretaria General de l’FCF, amb les aportacions dels departaments de competició, jurídic i la Lliga Catalana de Futbol Sala, defensa la idoneïtat de la tornada de les competicions oficials d’àmbit territorial, a través de les següents conclusions:
- La Federació ha fet un esforç organitzatiu per adaptar les competicions a la situació de crisi sanitària, fent una aposta clara pel criteri de proximitat, afavorit per l’estructura piramidal de les categories. Aquesta condició permet que el gran gruix de partits es disputin per proximitat geogràfica dins de la regió sanitària, o fins i tot de la mateixa comarca.
- Les competicions es disputen entre grups estables i permanents, verificats a través de sistemes informàtics fiables, i amb la resta de garanties sanitàries vigents, tal com estableix el Pla d’Acció pel Desconfinament Esportiu a Catalunya.
- La taxa de partits ajornats per positius, o contactes amb positius, se situa al voltant del 5,5% després de més de 17.500 partits disputats des del passat 1 de juliol, sense que consti algun brot derivat directament de la pràctica del futbol o futbol sala en cap club.
- La prohibició de disputar competicions oficials no ha contribuït a reduir els desplaçaments, ni a desconcentrar persones que no conviuen habitualment juntes. S’estan produint desplaçaments per realitzar altres activitats, com ara visites a la natura, i la mesura fomenta tanmateix la pràctica d’activitats no regulades, com ara partits sense autorització federativa, ni control arbitral.
- L’impacte econòmic de la paràlisi de l’activitat federada, en cas de decidir-se la prolongació de la suspensió de les competicions, pot portar l’entitat a no poder atendre els seus compromisos econòmics ni suportar més endeutament, després de la situació patida en el primer confinament.
Propostes de futur immediat
Atenent als fets esmentats, i tenint en compte l’escenari epidemiològic actual, la Federació Catalana de Futbol planteja en l’informe la represa de les competicions federades d’una forma condicionada fins el moment en què millori la situació sanitària actual, amb els següents termes:
- La disputa sense públic de tots els partits amb jugadors majors de 16 anys. En els casos d’activitats on hi participin menors d’aquesta edat, permetre l’entrada d’un adult per esportista.
- La no utilització de vestidors, tret de l’àrbitre i l’equip visitant quan hagi de desplaçar-se més de 50 quilòmetres des de la seva localitat fins al recinte esportiu. En aquest supòsit, habilitar almenys dos vestidors per garantir l’espai interpersonal.
A la vegada, el dossier també recull la possibilitat d’establir un mecanisme de coordinació amb les autoritats sanitàries, per comunicar amb freqüència setmanal els casos positius dels quals s’ha tingut coneixement, amb el compromís que si es confirma un augment de casos en l’esport federat, puguin adoptar-se mesures més restrictives.
Font:FCF