Nou pas endavant en la lluita contra la violència al futbol i futbol sala català. La Subcomissió contra la Violència, el Racisme, la Xenofòbia i la Intolerància en l’Esport ha reprès aquesta setmana la seva activitat, amb la participació de la Federació Catalana de Futbol en la primera jornada de treball, a través de la figura del secretari general, Oriol Camacho.
La trobada, en format telemàtic, ha comptat amb representació institucional, dels cossos policials i de l’estament federatiu, i ha servit per encetar una nova etapa de l’òrgan, que entre d’altres funcions regulades per llei, disposa de capacitat per proposar sancions a causa de l’incompliment de la normativa esportiva en competicions d’àmbit territorial.
Posar la lupa sobre els reincidents
En el torn d’intervenció de l’FCF, Camacho ha posat èmfasi en la necessitat de coordinar esforços de forma conjunta, per identificar i sancionar de manera individual aquells espectadors reincidents en l’incompliment de la normativa esportiva, impedint-los l’accés a camps i pavellons.
A la vegada, aprofitant la col·laboració habitual existent amb la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra, la Direcció General d’Administració de Seguretat (DGAS), el Departament d’Igualtat i Feminismes i el Consell Català de l’Esport, des de la Federació Catalana de Futbol també s’ha proposat el debat de les propostes traslladades anteriorment a la Comissió Contra la Violència en Espectacles Esportius de Catalunya.
Els punts de millora plantejats per l’FCF són:
- Creació de l’observatori contra la violència, el racisme, la xenofòbia, el sexisme i la intolerància en l’esport.
- Programació d’un marc de mediació o reparació de justícia restaurativa aplicat a l’esport català.
- Senyalització de tots els recintes esportius amb una cartelleria específica de conductes prohibides i creació d’un canal d’alerta.
- Implementació d’un curs de sensibilització obligatori per a espectadors reincidents.
- Inhabilitació accessòria per a espectadors reincidents.
- Creació d’un registre d’instal·lacions esportives amb problemes de violència.
Tanmateix, s’ha fixat que l’òrgan es reunirà un cop al mes a partir de l’inici de la nova temporada 2023-2024, per avançar en les diferents propostes i abordar les accions a desenvolupar en el camí per l’erradicació de la violència en l’esport a Catalunya.
Font i foto: FCF