La Federació Catalana de Futbol i la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra reforcen les accions antiviolència per acabar amb comportaments violents, incívics i racistes en els camps i pavellons d’arreu de Catalunya. La premissa és tolerància zero amb els violents. Per això, sota el lema #JoJugoNet, es posa en marxa una campanya conjunta a les xarxes socials per evitar conductes intolerants en l’esport.
En aquest sentit, tant l’FCF com els Mossos d’Esquadra recorden les obligacions que estableix el text únic de la Llei de l’Esport de Catalunya en matèria de prevenció de baralles i aldarulls. A més, en aquells recintes on sigui requerida diversos cops la presència policial per conductes incíviques, l’administració pot obligar al club a contractar un servei de seguretat privada.
Tanmateix, en cas de persistir aquests comportaments violents, l’article 307 del Reglament General de l’FCF contempla l’expulsió del club de la competició:
“Serà expulsat de la Federació Catalana de Futbol el club que cometi faltes molt greus de disciplina, ofengui greument i reiteradament les autoritats esportives o Comitès federatius i, en general, quan amb la seva conducta, en qualsevol aspecte, signifiqui un descrèdit o injúria per a l’organització o alguna de les persones, entitats o organismes que la integren.
Serà exclòs de la competició, en les condicions que estableix l’article 294è del present Reglament, aquell equip que en el transcurs d’una mateixa temporada protagonitzi incidents violents, racistes, xenòfobs o intolerants, qualificats pels òrgans disciplinaris com a greus en tres partits o molt greus en un partit, sempre que aquests es deguin a conductes protagonitzades per espectadors o almenys dos o més membres integrants del club, imposant-se la multa accessòria en quantia de 96,21 a 801,75 euros”.
La Comissió d’Ètica Esportiva i Lluita contra la Violència de l’FCF treballa de manera molt estreta amb el cos de Mossos d’Esquadra per garantir que els titulars dels equipaments esportius mantinguin el bon ordre esportiu, es faci la difusió del Codi Ètic de l’FCF dins de l’estructura dels clubs, com un dels objectius de la campanya ‘Tots som un equip’, i s’impliquin en conscienciar a la ciutadania en els valors del respecte i el joc net.
S’intensifiquen les reunions de seguiment
En la mateixa línia, l’FCF i l’Oficina de l’Esport dels Mossos d’Esquadra mantenen reunions setmanals per tal de fer seguiment dels partits de futbol i futbol sala no professional que es disputen arreu del territori, i establir mesures en cas que es detectin conductes impròpies o no s’hagi respectat el joc net. En aquests casos, la llei preveu que l’entitat organitzadora haurà d’adoptar les mesures de seguretat per vetllar pel bon desenvolupament de la competició, tant al terreny de joc com a les grades, mitjançant les oportunes mesures de control.
Cada cap de setmana, es disputen a Catalunya al voltant de 5.000 partits de futbol i futbol sala. Per aquest motiu, l’FCF i els Mossos d’Esquadra insisteixen en la necessitat de promoure un joc net i recorden que en cas de produir-se incidències, s’actuarà contra aquells clubs, federats i espectadors que no respectin la normativa vigent.
Entre l’FCF i els Mossos d’Esquadra existeix un protocol de col·laboració on s’estableix que serà la Federació qui requerirà suport policial en aquells partits que es puguin preveure conflictius. Igualment, el propi club ha de prendre sempre les mesures adients per garantir la seguretat del partit.
Campanya conjunta amb Mossos d’Esquadra
La Federació Catalana de Futbol i els Mossos d’Esquadra col·laboren de manera habitual des de fa anys per tal d’erradicar situacions de violència, racisme, xenofòbia i intolerància en l’esport, així com per analitzar les incidències més destacades que requereixen actuació policial, en els camps de futbol i pavellons i pistes de futbol sala.
En el marc d’aquest treball conjunt, s’ha elaborat material informatiu divulgatiu amb infografies adreçat als clubs, per tal que recordin la normativa vigent en matèria de l’esport i de la celebració d’esdeveniments esportius, especialment pel que fa a la prohibició de venda i/o consum de begudes alcohòliques, d’ampolles rígides i llaunes, l’ús de pirotècnia, prevenció de baralles i desordres públics, etc.
Font: FCF