La Federació Catalana de Futbol ha reivindicat aquest dilluns la tornada a la pràctica de l’esport federat, en l’acte organitzat per la Unió de Federacions Esportives Catalanes (UFEC), per reclamar un pla de rescat del sector esportiu. La seu de Foment del Treball, a Barcelona, ha estat l’escenari on s’han reunit els representants del teixit de l’esport a Catalunya, en una trobada on s’ha exigit a les autoritats la represa de les competicions d’àmbit territorial a partir del proper dissabte, 31 d’octubre.
El vicepresident primer de l’FCF, Josep Llaó, ha assistit a l’acte acompanyat pel secretari general de l’FCF, Oriol Camacho, el qual ha expressat la importància “de fer arribar el sentiment d’indignació del teixit esportiu per les mesures desproporcionades que s’han pres després de tots els esforços i inversions que s’han realitzat per a que la pràctica esportiva sigui segura”.
Camacho ha explicat que “hem estat pioners a l’hora de crear i aplicar un protocol. Des de la represa, en més de 17.500 partits de futbol i futbol sala hi ha hagut una taxa de partits ajornats per Covid-19 de només un 5,5%, una xifra molt similar a la de les escoles. Per tant, s’han fet les coses molt bé, el sector esportiu ha actuat amb maduresa i compromís. En canvi, la Generalitat de Catalunya ha actuat de manera erràtica i desproporcionada. Encara no hem tingut feedback de l’informe que els vam enviar amb les dades comentades i demanant que es torni a jugar a porta tancada”.
El secretari general de l’FCF, alhora,ha mostrat el malestar que hi ha al sector, ja que “pensem que el Govern de la Generalitat s’està comportant d’una manera autista, fins i tot sense escoltar el seu Secretari General de l’Esport i de l’Activitat Física, que demana reactivar el sector. Ens sentim desemparats per l’administració”.
Cal destacar que “a l’FCF s’ha contractat un equip mèdic perquè faci un seguiment exhaustiu dels casos de Covid-19. Totes les Federacions hem fet una despesa extraordinària sense rebre cap ajuda econòmica, mentre que en altres Comunitats Autonòmiques s’han sufragat testos per tot l’esport amateur, i aquí mirem cap a una altra banda. Tot l’esforç que hem fet no ha servit per a res i ens sentim traïts i enganyats”, ha conclòs Camacho.
A més a més, durant la jornada també s’han demanat mesures econòmiques concretes per al conjunt de tot el sector amb incentius fiscals per rescabalar les pèrdues econòmiques d’aquest 2020 i accés al fons europeu de rescat pels efectes de la pandèmia, entre d’altres.
Per la seva part, el president de la UFEC, Gerard Esteva, ha comentat que “els protocols que s’apliquen a les competicions son impecables, hi ha hagut traçabilitat i s’ha actuat de manera correcte. Tot i així hem vist que la mobilitat no s’ha aturat, tots hem vist com les muntanyes s’han col·lapsat els passats caps de setmana. El toc de queda és desastrós. Més del 70% dels entrenaments esportius del país es realitzen més enllà de les 21.00 hores. Si no som capaços de capgirar-ho, eliminarem la base del món de l’esport de casa nostra. Catalunya és referent en quant als èxits esportius i això es deu al model que tenim”.
Esteva ha dit que “és un greuge comparatiu a la resta de comunitats autònomes, d’Europa i del món. No tenim un parc esportiu preparat per assumir la gran quantitat d’esportistes que hi ha en aquests moments. L’esport és salut, és educació i no podem seguir tancats. Per això, demanem la tornada a la competició, que es redueixi el toc de queda i es donin ajudes econòmiques i fiscals per salvar el teixit esportiu català”.
A la vegada, l’acte també ha comptat amb les intervencions del president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, i de diferents presidents, secretaris i directius de federacions, entitats i clubs esportius de Catalunya.
Font:FCF