Una nova publicació sobre la ciutat ibèrica del Castellet de Banyoles, a Tivissa, repassa els resultats de les excavacions que s’han fet des del 1930 fins a l’actualitat. Es tracta del llibre “Arquitectura i urbanisme al territori de la Ilercavònia septentrional a l’ibèric ple. El cas de la ciutat de Kum-Castellet de Banyoles” de l’historiador Ramon Gironès. L’autor destaca la importància d’aquest jaciment, un dels assentaments urbans ibèrics més remarcables de Catalunya.
A banda de la situació estratègica, el castellet de Banyoles també va tenir un paper clau en la comercialització de productes de la zona.
L’obra ha rebut el XXI Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila, que convoca el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre de forma biennal. El cap de publicacions, Gerard Mercadé, destaca diferents aspectes del llibre, entre els quals les propostes interpretatives en 3D.
Des de l’Ajuntament de Tivissa, la regidora de Patrimoni, Montse Perelló, destaca que la publicació recull tota la feina feta al jaciment en l’últim segle.
El jaciment està situat a uns dos quilòmetres del poble de Tivissa, a l’anomenat Turó de Banyoles. Està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.