L’IRTA i la Universitat d’Alacant elaboraran un cens real per conèixer l’estat de les poblacions actuals de nacres a les badies del delta de l’Ebre i el Mar Menor, a Múrcia. Les dues institucions de recerca impulsen el projecte “Recupera Pinna”, finançat per la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i la Fundació Zoo de Barcelona. El cens, que serà elaborat amb el suport de les plataformes de ciència ciutadana Nacranet i Observadores del Mar, ha de servir per conèixer l’estat de les poblacions actuals de nacres, afectades des del 2016 per un paràsit d’origen desconegut. Ho explica l’investigadora de l’IRTA, Patricia Prado.
Aquests grans mol·luscs també s’han vist afectats pels forts temporals. Després del temporal Glòria, a la badia del Fangar només van detectar 12 exemplars vius dels 533 que hi havia. Pel que fa a la badia dels Alfacs, el trencament de la barra del Trabucador ha afavorit l’entrada del paràsit a l’interior de la badia cosa que, junt amb l’increment de la salinització, també ha afectat les nacres.
Un cop fet el diagnòstic inicial, es traslladaran els individus que es troben en zones de risc a llocs segurs, amb més fondària. L’estiu passat ja es va realitzar una prova pilot i el 85% de les nacres que van ser traslladades van sobreviure.
Amb aquest nou projecte, els científics disposaran de sis nous aparells per mesurar la salinitat i la temperatura i assegurar-se que les noves ubicacions són segures, així com el suport humà dels tècnics de la Fundació Zoo de Barcelona durant les campanyes.