El canvi climàtic ja es reflecteix en les dades de temperatures i fenòmens extrems de l’Observatori de l’Ebre. De fet, l’entitat ha confirmat que 2022 ha estat l’any més calorós des que hi tenen dades. A més, els episodis de calor extrema i aiguats es podrien repetir els anys vinents, fruit d’aquest escalfament global. Unes dades que arriben enmig de l’actual onada de fred, que consideren dins dels valors normals a l’hivern.
Gener està donant una benvinguda del 2023 amb caiguda de les temperatures, vent i la primera onada de fred de l’hivern. Aquesta baixada dels termòmetres en els últims dies xoca davant els dies càlids i el Nadal suau que vam viure al territori. Una situació climatològica, la que patim ara, que des de l’Observatori de l’Ebre, diuen, són valors normals d’un inici d’any típic.
Uns valors normals d’hivern que són totalment contraris al que es van viure l’any passat amb episodis d’onades de calor i nits tropicals. Efectes del canvi climàtic, que es preveu que continuï accentuant a mitjà i curt termini, amb fenòmens extrems com la sequera o els aiguats.
L’Observatori també ha confirmat que el 2022 ha estat l’any més càlid des que es registren dades, el 1880, amb temperatures màximes, mínimes i mitjanes superiors a les de qualsevol altre any. Una situació que pot ser el començament d’una sèrie d’anys amb temperatures rècord a les Terres de l’Ebre.