Fa 115 anys que des d’este racó de les Terres de l’Ebre s’observa el cel. És l’Observatori de l’Ebre de Roquetes, que el 1904 va fundar el jesuïta Ricard Cirera. Recentment, l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) i l’Observatori han renovat per cinc anys el conveni de col·laboració que mantenen des de fa un segle. D’esta manera podran seguir recollint la sèrie de dades del temps, clau per a l’estudi del canvi climàtic, continuar amb la recerca sobre la variabilitat de la ionosfera, fonamental per a l’estudi de la meteorologia a l’espai, i generar estudis sobre canvis climàtics.
Des d’estos aparells que no han canviat de lloc des de fa dècades, l’Observatori projecta dades molt útils per a l’estudi del canvi climàtic i el seu impacte en els recursos hídrics.
A l’Observatori també hi ha una desena d’investigadors que estudien i generen informes sobre els canvis del clima al nostre planeta, i ajuden al desenvolupament del servei global de meteorologia espacial de l’Organització Mundial de la Meteorologia.
A Roquetes també són pioners entre els observatoris espanyols per modelitzar el camp magnètic i les variacions geomagnètiques d’origen extern i solar, fet que els ha valgut el reconeixement internacional.