El quart niu de tortuga careta de l’estiu va ser localitzat ahir a la barra del Trabucador, al delta de l’Ebre. Després de veure el vídeo d’una cria de tortuga acabada de néixer a xarxes socials, personal tècnic del Departament de Territori i Sostenibilitat es va posar en contacte amb l’autor i, gràcies a la col·laboració ciutadana, van poder localitzar el niu. Els Agents Rurals van abalisar el niu i se’l va rodejar amb una malla protectora, atès que semblava haver estat remogut per alguna persona. Això, i el fet que durant tota la nit no hagi nascut cap tortuga, han aconsellat obrir el niu aquest matí.
Així, s’ha pogut determinar que contenia entre 88 i 103 ous, dels quals haurien sortit entre 59 i 77 tortuguetes que han arribar al mar. Altres 11 ous no estaven desenvolupats i 3 més es consideren viables. A més, s’han trobat 9 cries vives encara dins del niu i altres 3 eclosionant. Totes les cries vives han estat traslladades a les instal·lacions de la Fundació CRAM per assegurar la seva viabilitat criant-les en captivitat fins que assoleixin un pes adequat (entre 1 i 2 anys). També s’hi han traslladat els 3 ous, per acabar de covar-los a la incubadora.
Es dona la circumstància que el passat 15 de juny es van localitzar rastres de tortuga careta a l’Illa de Buda, però es va descartar que hagués fet una posta. Molt probablement, atès el període d’incubació de 60 dies, aquest mateix animal va acabar fent el niu a la barra del Trabucador, en un indret on el temporal Gloria va provocar una acumulació de sorra superior a l’habitual.
La col·laboració ciutadana és essencial per garantir la viabilitat dels nius d’aquesta espècie. En cas de veure una tortuga o bé descobrir rastres d’un niu és molt important trucar immediatament al 112, perquè es pugui activar el protocol de resposta de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina, amb la intervenció del Cos d’Agents Rurals.
A l’espera que arribin agents i personal tècnic de la xarxa, és important no acostar-se a l’animal, ni molestar-lo, ni tocar-lo. S’ha de preservar la zona on estigui i no se l’ha d’intentar tornar al mar. La xarxa de rescat demana la col·laboració de la ciutadania per tal de poder-ne garantir l’èxit reproductor i el seguiment de l’espècie, per això recorden que no es poden fer fotos amb flaix ni utilitzar focus per seguir la tortuga, ni fer sorolls estridents ni crits durant el procés de nidificació.