L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha insistit que el monument franquista de l’Ebre es podria treure del riu sense que l’Ajuntament el retire del catàleg patrimonial de POUM de la ciutat.
L’Ajuntament va engegar aquest procés a proposta d’una moció de la Comissió per la retirada dels símbols franquistes, un gest polític que per a l’alcaldessa ni bloqueja ni facilita que el monòlit es trega de l’Ebre. Roigé sempre ha mantingut que l’Ajuntament de Tortosa no n’és titular i una sentència del jutjat contenciós-administratiu de Tarragona ho va ratificar. La mateixa resolució va exigir al consistori que creés un catàleg de vestigis franquistes que es va entregar al març de l’any passat, i incloïa el monument i 26 elements més.
“Sempre hem dit que si hi ha una norma de la Generalitat i el Govern de l’Estat que diga que s’ha de treure, ho compliríem”, ha tornat a dir l’alcaldessa de Tortosa. Roigé ha volgut assenyalar que la modificació del planejament municipal per treure el monument franquista del catàleg de POUM “no té res a veure” amb la seua retirada del riu. “El traiem del patrimoni cultural català però s’haguera pogut retirar en qualsevol moment. Si hi ha una llei superior, és igual el que diga el POUM de Tortosa. Per tant, no se salva cap últim escull”, ha destacat Roigé.
Sobre la possible data de retirada, l’alcaldessa ha remès que es pregunte a la Generalitat, “que és qui ha dit que el vol retirar”. “L’Ajuntament no té competències i no podem invertir res en el monument. Hem reiterat que no ens pertoca i que no ho podem fer”, ha conclòs.
El Síndic demana a Justícia que detalle el pla per retirar el monument
El Síndic de Greuges ha adreçat una carta al Departament de Justícia perquè detalle les previsions i el pla previst per retirar el monument franquista de Tortosa. Ho fa després de les declaracions de la consellera, Ester Capella, reiterant que Justícia assumirà aquesta actuació després de l’informe favorable del govern espanyol a descatalogar el monòlit. En aquest context, el Síndic ha recordat, tal com ja apuntava en una actuació d’ofici iniciada l’any 2015, que les administracions tenen “l’obligació legal” de retirar-lo, segons determinava la Llei de la memòria històrica de 2007 referint-se als símbols commemoratius d’exaltació de l’alçament militar, la guerra civil i la repressió de la dictadura franquista.
Segons raona el Síndic, la iniciativa mostrada pel Departament de Justícia s’adiu amb la seua resolució i, amb voluntat de fer-ne seguiment, ha demanat a la Generalitat que l’informe de les actuacions portades a terme i les previstes per fer efectiva la retirada.