El grup de recerca GRESEPIA de la Universitat Rovira i Virgili ha realitzat una nova excavació per conèixer els orígens del poblat ibèric de la Serra del Montsià. Aquest cop, els investigadors han descobert que aquest assentament es podria tractar d’un barri de cases annexes. D’aquesta manera, se situarien dalt de la serra per defensar-se i, també, per la proximitat del riu Ebre per pescar.
Per reforçar aquesta teoria, un estudi recent de l’IRTA ha demostrat que l’actual desembocadura del Delta de l’Ebre té uns 8000 anys. Per tant, s’ubicaria als Ullals de Baltasar, a Amposta, on el tram fluvial se situaria davant d’aquest assentament.
Segons els investigadors, aquest poblat s’hauria habandonat l’any 200 abans de la nostra era per la Batalla de les boques de l’Ebre. A més, sospiten que una de les cites de l’emperador romà Titus Livi es podria referir a la Serra del Montsià.
El poblat ibèric té els oríges al segle VII abans de la nostra era. També es va produir una segona ocupació al segle I abans de la nostra era.