Sent el jovent de les Terres de l’Ebre desafecció política? Creuen que són suficientment escoltats pels seus representants? Quines són les seves principals preocupacions? Canal 21 Ebre ha sortit al carrer per preguntar què pensen de la política.
Si ens fixem en l’interès polític entre els joves, veiem que Espanya està a la cua de la Unió Europea pel que fa a la desafecció política: el 78% dels joves asseguren que no els interessa. Això significa que només el 22% s’interessa i per tant s’informa sobre l’actualitat política. Destaca també les xifres del Regne Unit, que arriben al 70%.
Ens fixem amb un dels motius que els joves acusen a aquest desintères: les altes xifres d’atur. Al 2010 el 55% dels joves entre 16 i 24 anys no trobaven feina; una xifra que s’ha reduït en 5 punts al 2022 però encara és molt elevada.
Els sous baixos també són un altre dels motius: el salari brut anual, amb 14 pagues, al 2010 era de 1008 euros. Una xifra que 10 anys depsrés ha baixat: 956 euros. Entre els 25 i els 34 anys aquesta xifra augmenta gairebé 500 euros.
Això suposa per exemple que per molts joves, el lloguer suposi el 85% del salari dels joves, en especial a les grans ciutats. Destaca l’alt preu de lloguers al Baix Ebre.
I què opinen els polítics, joves, sobre aquesta situació? Com acabar amb aquest desinterès? El nostre company David Benito va preguntar aquesta qüestió i d’altres en l’última edició de l’Entrellat.
Els representants polítics més joves del territori han analitzat la situació de la desafecció política entre el jovent. Laura Domenech és regidora de JuntsxCat a Vilalba dels Arcs. Víctor Grau, cap de llista del PSC a Tortosa, apunta alguna de les causes. L’alcaldessa del Pinell de Brai, Eva Amposta, assegura que hi ha esperança per trencar amb aquesta desafecció. Finalment, Joan Alginet, cap de llista d’ERC-Més Deltebre reflexiona sobre alguns reptes de la política al territori.