L’estoc de vi s’acumula pel tancament dels restaurants i la distribució
ACN // La crisi de coronavirus també té un impacte directe en el sector vitivinícola, un dels motors del sector primari de la demarcació de Tarragona i del país. Les cinc denominacions d’origen del territori, que apleguen prop de 300 cellers i més de 4.000 viticultors, mostren preocupació davant el fre gairebé total de les vendes. També hi ha incertesa per la durada de l’estat d’alarma i per l’afectació en els preus i en la propera collita. El tancament de la majoria de canals de distribució i, sobretot, dels bars i restaurants, fa acumular milers d’ampolles a les bodegues. Malgrat tot, enmig de la crisi alguns empresaris han posat a la venda “paquets de confinament” a través d’Internet perquè aquest període, diuen, “es faci més curt”.
L’efecte pel tancament de bars i restaurants o botigues especialitzades està sent “terrible” a la DO Terra Alta. “No s’està venent ni una ampolla de vi”, lamenta el president del Consell Regulador, Joan Arrufí. Els principals canals de distribució dels petits cellers estan paralitzats i als dels grans supermercats i botigues d’alimentació que segueixen funcionant no hi solen accedir. “Les petites empreses són les que patiran més”, adverteix Arrufí. Els 61 cellers de la DO Terra Alta comercialitzen uns 7,5 milions d’ampolles anuals, de les quals s’exporten la meitat.
La preocupació és alta perquè no se sap quant de temps es pot allargar aquesta situació i perquè la majoria d’empreses de la viticultura, sobretot a la comarca terraltina, són microempreses amb pocs treballadors. Arrufí lamenta que tampoc no s’ha previst que el sector pugui acollir-se als ERTO per causa de força major, tot i l’impacte pel tancament dels negocis als quals abasteixen. “És un buit legal que no sabem com se solucionarà”, subratlla.