Les entitats i grups ecologistes que formen part de la Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa han proposat a la Generalitat un pla d’acció per a la transició energètica a Catalunya. Reclamen un model que tinga més en compte la ciutadania, les necessitats del territoris, i que evite la massificació de grans projectes en territoris com la Terra Alta o la Conca de Barberà. La portaveu de Terra Alta Viva, Núria Altés, ha lamentat la falta de planificació per part del govern.
La xarxa demana que es quantifique de manera rigorosa l’energia que necessita Catalunya en l’horitzó del 2030-2050, i quanta electricitat es podria generar amb projectes mitjans i petits, que podrien ser público-comunitaris. De la mateixa manera, reclamen un pla per sensibilitzar la ciutadania perquè face un consum responsable de l’energia. A més, també volen que quede més clar a partir de quan un territori està massificat.
D’altra banda, Altés ha valorat amb un cert neguit l’anunci per part de la Generalitat que es modificarà el decret de renovables. I és que no tenen clar què passarà amb els projectes que ja han passat els tràmits de la ponència. En el cas de la Terra Alta, ja són sis projectes de nous parcs eòlics, amb una cinquantena de molins més per a un territori en què ja hi ha 180 aerogeneradors.
La Xarxa Catalana per a una Transició Energètica Justa aplega 88 plataformes i entitats, contràries a la massificació eòlica. La portaveu de Terra Alta Viva també ha confirmat que preveuen mobilitzacions en els propers mesos.