La inacció del govern de l’Estat per compensar la falta de sediments, durant els darrers 80 anys, ha tingut un cost per al Delta d’uns 600 milions d’euros. Això és el que calcula un informe en què ha participat l’enginyer Josep Maria Franquet, per encàrrec d’un grup de propietaris que consideren que l’Estat els ha perjudicat des de la construcció dels embassaments i de les centrals hidroelèctriques, a la segona meitat del segle XX. De fet, ara reclamen a l’Estat una compensació milionària.
Franquet ha detallat que els danys de la inacció de l’Estat sobre el Delta surten de valorar qüestions com la pèrdua de terrenys productius o la salinitat del camps, que han afectat negativament el conreu de l’arròs.
El també president del Consell Econòmic i Social de les Terres de l’Ebre ha afirmat que el pla de protecció del Delta que ha presentat el govern de l’Estat és un pla “covard”. Franquet hi troba a faltar solucions contundents a la regressió i l’enfonsament del Delta, com la construcció de pòlders, terrenys guanyats al mar.
Franquet ha donat suport a la Taula de Consens, que reclama mantenir la morfologia actual del Delta o fins i tot recuperar els terrenys perduts. Segons Franquet, a les Terres de l’Ebre hi ha un excés de planificació i cal començar a executar els projectes per revertir el desequilibri territorial i el despoblament.
Finalment, Franquet ha explicat que el Consell Econòmic i Social s’ha vist afectat per la inestabilitat política al país, però també per la pandèmia. Amb tot, ha detallat que tant el consell com l’Idece han fet reunions telemàtiques, i que s’han pres alguns acords.