Viatge a través d’una setantena d’històries d’arreu de Catalunya
A partir del 12 de gener recorrem Catalunya per conèixer les històries de vida que amaguen els pobles en procés de repoblament de les diferents comarques catalanes. ‘[Re]poblem’ és l’altaveu d’una setantena de persones que han apostat per quedar-se al territori i que impulsen iniciatives socials i dinamitzadores econòmiques per garantir un present i futur a les persones que viuen a cada indret de Catalunya. Com van conèixer la zona? Per què es van quedar? ‘[Re]poblem’ és una producció de Canal 21 Ebre amb la col·laboració de La Xarxa que es podrà veure els diumenges, a les 22.30h, a la teva TV local i La Xarxa+.
Et convidem a aquest viatge que ens transporta cap al passat, present i futur de diferents indrets. Coneixerem persones que aposten per mantenir viva la flama dels municipis rurals i donarem veu a aquells que han apostat per construir la seva vida lluny de les grans ciutats; com Genís Espinós, el cellerista més jove de la comarca, i Aurea, professora de ioga i pilates.
Coneix alguns dels protagonistes
Genís Espinós: un jove que ha decidit emprendre un celler a la comarca de la Terra Alta. És el cellerista més jove de la comarca i el seu objectiu és crear llocs de treball per als joves i poder arrelar gent al territori. Amb 22 anys, fa temps que té clar que no vol marxar de casa i que les oportunitats laborals per al jovent com ell, són essencials per mantenir el territori. Sense joves als pobles no hi ha futur i sense treball no hi ha present.
Rolando Toledo: nascut al Perú, es va casar fa anys amb una catalana de Besalú. Ara, amb la seva empresa a Lima, ha decidit fer el pas de teletreballar des de la Garrotxa i fer vols cada mes cap a la capital peruana. Un pont aeri que li ha permès retornar al poble de la seva dona i que el seu fill torni als orígens catalans de la família. Un canvi que també implica dinamitzar el bressol d’emprenedoria de Besalú, canviar el ritme d’una ciutat en milions d’habitants per una vida més relaxada a la comarca.
Virginia Boitace: francesa de naixement, va tornar a la Segarra des de l’altra punta del món en faltar la seva mare. Allà va trobar un encàrrec, continuar un projecte que la seva mare havia començat a una petita masia de la comarca i que deixava en les seves mans. Cultivar productes de la terra, flors medicinals, recuperar un petit poble i fer d’amfitriona en una casa rural envoltada del que ella anomena La Toscana Catalana. Un legat mater, que ara s’ha transformat en el projecte de vida de Virginia.
Família de forners a Estamariu: una família que deixa enrere 4 generacions de forners a Terrassa i aposta per anar a viure al Pirineu. Allà han obert un forn, que és el primer negoci del poble en els últims 25 anys. A més, fan repartiment de pa i pastes a diferents municipis de l’Alt Urgell que no tenen aquest servei ni cap botiga.
Aurea: una jove que va marxar cap a la Vall de Boí per complir un somni, sortir dels treballs precaris per dedicar-se íntegrament a ser professora de ioga i pilates. Envoltada de natura, ha creat una xarxa que li ha permès treballar d’allò que tant estima. A més, també és professora itinerant, ja que cada dia fa classe a diferents pobles de la Vall de Boí. Va venir com una jove amb il·lusió i ara és una mare entregada a la seva filla i la seva feina.
Pobles on farem parada
Caseres, Paüls, Horta de Sant Joan, Copons, Masquefa, Cercs (Sant Corneli), Gironella (Viladomiu nou), Puig-reig (Cal Vidal), Campdevànol, Molló, Surp, Rialp, Vall de Cardós, Ribera de Cardós, Hostafrancs, Sant Guim de Freixenet, Cervera, Pruñonosa, l’Ametlla de Segarra, Besalú, Santa Pau, Riba-roja d’Ebre, Flix, Tivissa, Vall de Boí (Taüll, Boí), la Pobla de Segur, Estamariu, Arsèguel, Llançà, Espolla, Rabós, Garriguella, Conesa, Montblanc, Albió i Santa Coloma de Queralt, entre d’altres.