L’empresa Sercosa ha defensat el seu projecte de tres noves centrals hidroelèctriques al tram final de l’Ebre, davant de les primeres crítiques al territori. L’Associació d’Empreses de Navegació Activa ha qüestionat els tres assuts a Garcia, Benifallet i Tortosa-Campredó, i també han sorgit veus contràries des des la Plataforma en Defensa de l’Ebre i des de l’Associació Sediments. Però Sercosa ha aclarit que no volen fer embassaments, sinó assuts fluents com el de Xerta-Tivenys, que no retenen ni l’aigua ni els sediments.
El delegat de Sercosa a les Terres de l’Ebre, Joaquim Vallès, ha reiterat que l’empresa voldria tenir el suport de la societat del territori per tirar endavant el projecte. Així, ha explicat que el 8 de novembre van reunir-se amb la Plataforma en Defensa de l’Ebre, i que van assolir uns acords que el moviment social no ha respectat.
Vallès ha assenyalat que les tres hidroelèctriques projectades seran més menudes que la que ja funciona a Xerta-Tivenys. Amb una capacitat per produir 11, 15 i 15 megawatts cadascuna, suposaran una inversió de 125 milions i la creació de 850 llocs de treball en tres anys. L’objectiu és generar electricitat neta per a 72.000 famílies, però també afavorir el turisme fluvial, amb una làmina d’aigua equivalent als 1.200 metres cúbics per segon.
Cada central necessita una reserva de 400 metres cúbics per segon. Això hipotecaria futurs usos, regadius i transvasaments d’aigua, i és per això que Sercosa creu que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre no ha autoritzat encara els projectes, que l’empresa arrossega des de fa 25 anys.