“Portes de la memòria. De la Batalla de l’Ebre a la deportació dels camps nazis”. Aquest és el nom del projecte per recuperar la memòria històrica a les Terres de l’Ebre que han presentat aquest dimecres a Tortosa els consellers d’Educació, Josep Bargalló, i de Justícia, Ester Capella. El departament d’Educació va endegar el projecte el curs passat en alguns dels instituts de l’Ebre i ara es vol estendre a tots els instituts del territori. L’objectiu és apropar les vivències dels ebrencs que van viure la guerra i l’exili. La consellera de Justícia ha afirmat que projectes com aquest fan possible que els joves contribueixen al record actiu del passat.
També ha remarcat que la memòria històrica s’ha de visibilitzar per provocar reflexions i debats.
El projecte va sorgir com un treball pilot a l’institut Ramon Berenguer IV d’Amposta al voltant de la memòria de vida de deu persones exiliades per la Guerra Civil i que van patir l’holocaust nazi durant la segona Guerra Mundial. El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha afirmat que projectes com “Portes de la memòria” contribueixen a ensenyar actituds i valors a l’alumnat.
El conseller d’Educació també ha dit que esdevenen una eina per treballar el present i millorar el futur.
També es crearà una pàgina web que donarà a conèixer el projecte i, per primera vegada, aquest curs s’organitza un premi literari de relats curts al voltant de la memòria històrica entre 1930 i 1970, adreçat a l’alumnat de quart d’ESO i primer de Batxillerat.