Bona part del professorat de l’Institut de l’Ebre de Tortosa dona suport a l’equip directiu, davant de les diverses informacions que han aparegut en els darrers dies al voltant de les presumptes irregularitats de les pràctiques de formació professional. Un cas d’una suposada trama de convenis de pràctiques irregulars amb empreses, que este cap de setmana destapava el diari Ara. Així ho han explicat diferents docents del centre, que este dimecres al matí va celebrar el primer claustre després de l’esclat de la polèmica. De fet, este divendres, a les onze del matí i a les portes de l’institut, han anunciat la lectura d’un manifest de suport “als docents injustificament assenyalats en els esmentats articles”. Els professors que promouen este acte consideren que les informacions als mitjans de comunicació no han estat prou contrastades, tot i el silenci pel que han optat l’equip directiu i el Departament d’Educació. A més, lamenten que les mateixes notícies han provocat “el desprestigi de l’Institut de l’Ebre”.
En este sentit, la iniciativa ja ha començat a circular per les xarxes socials dels mateixos docents favorables a l’equip directiu, amb el lema ‘#Stop Acusacions a l’Institut de l’Ebre’. Un dels primers en fer pública la seua posició ha sigut el conegut realitzador Santi Valldepérez, que treballa des de fa anys a l’Institut de l’Ebre. “Des de l’inici del curs acadèmic 2023-2024, l’Institut de l’Ebre, i en particular el professorat del Departament d’Informàtica i Comunicacions, ha estat sotmès a una sèrie d’atacs injustificats, calúmnies i desqualificacions sobre presumptes pràctiques irregulars en la gestió de les FCT/DUAL del nostre alumnat. A més, s’està patint una intensa campanya de desprestigi de l’Institut de l’Ebre a través de diversos mitjans de comunicació”, afirma Valldepérez en una publicació a Facebook i Instagram. “La majoria dels professors de l’Institut de l’Ebre intentem dia a dia oferir el millor de nosaltres per ajudar al desenvolupament personal i professional dels nostres alumnes i volem fer sentir la nostra veu en defensa d’aquells que han estat injustament assenyalats”, conclou el docent.
Una altra professora, que afirma que l’equip directiu donarà totes les explicacions pertinents quan ho considere oportú, considera que han estat a l’altura, perquè amb l’equip docent ha sigut transparent en tot moment. “Els que defensem l’equip directiu som gairebé el 90% del total, no et dic 99% perquè de vegades no pots parlar en nom de tots”, assenyala esta mateixa docent. “Precisament els alumnes que han estat aquí son dels que han sortit més preparats. Han tingut unes pràctiques com les que toquen, no altres que han anat a fer fotocòpies i cafès a empreses on no els han fet ni cas”, assenyala un altre professor de l’Institut de l’Ebre, que també afirma que tant l’equip directiu com el professorat del centre estan “molt tocats” per tot el que ha sortit publicat arran de les denúncies de dos dels seus companys, que ara estan de baixa.
Són els dos professors que la tardor passada van presentar les seues queixes a la Bústia Ètica de la Generalitat i a l’Oficina Antifrau de Catalunya, per denuniar les suposades irregularits a l’Institut de l’Ebre. Des del 8 d’octubre del 2023, s’han fet reunions amb els serveis territorials d’Educació i amb inspecció, i almenys també una trobada a la seu de la conselleria, celebrada el 5 de desembre passat. Estos dos professors denunciats se senten represaliats i assetjats per limitar-se a fer la seua feina com a funcionaris públics, després de destapar un cas que hauria afectat centenars d’alumnes i les seues famílies des de fa uns 15 anys.
L’anàlisi de la comptabilitat de l’Institut de l’Ebre que han aportat els denunciants demostraria que hi havia alumnes sense cap tipus de contacte amb les empreses en les que havien de fer les pràctiques, i que treballaven per al mateix centre. En una primera fase, els alumnes no tenien cap contracte ni cobertura legal, però se’ls pagava amb un xec a quatre euros l’hora. Els talons eren nominals i estaven signats per membres de l’equip directiu. En una altra fase, els alumnes feien pràctiques formals però treballaven a l’institut fent tasques de manteniment amb un control horari, sense cap contacte amb les empreses.
Este és un altre aspecte que la Seguretat Social està investigant, i les mateixes fonts han explicat que han demanat a l’Institut de l’Ebre els contactes de tres alumnes que ara no localitza. L’anàlisi de la comptabilitat també ha detectat factures falses per serveis no prestats, així com factures a noms dels mateixos alumnes. A banda, no quadren les hores realitzades pels alumnes i les hores facturades en concepte de manteniment. De la mateixa manera, els denunciants van alertar que les empreses subministraven serveis a l’Institut de l’Ebre amb uns pressupostos per damunt dels preus de mercat. Precisament, el diari Ara publica este dijous noves informacions sobre el cas, en què assegura que l’Institut de l’Ebre comprava material informàtic el triple de car a una de les empreses implicades.
En este sentit, l’institut va pagar a l’abril del 2023 una factura de 1.185 euros a una empresa informàtica de Tortosa per la cessió durant sis mesos d’una impressora 3D que, a Amazon, es pot comprar per 399 euros. El novembre del 2022, per la cessió temporal de dos portàtils, l’institut va pagar un lloguer de 2.415 euros, quan els mateixos ordinadors es podencomprar per uns 810 euros cadascun. En els dos casos, a la factura s’especifica que són equipaments que s’utilitzaran per un projecte d’innnovació subvencionat amb fons europeus Next Generation.