L’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez, ha desmentit l’existència de cap projecte per instal·lar centrals hidroelèctriques reversibles al nord de la Ribera d’Ebre. En el cas de la central de Riba-roja, hi havia una demanda d’aigua a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre que es remunta al 2013, i fa quatre anys s’estava fent una tramitació ambiental. Suárez ha respost així a l’interès d’una altra empresa per fer una central semblant a Flix.
La central de Riba-roja d’Ebre i la Fatarella era una proposta de Gironès&Raimats, que ara ha assumit Cobra, del grup Vinci. En canvi, el projecte de Flix i la Fatarella és de Tacios Energy, una filial del grup Édora. Suárez ha afirmat que desconeix si s’han concedit 900.000 euros del fons de transició nuclear a qualsevol dels dos grups empresarials. La setmana que ve, els ajuntaments de Riba-roja, Flix, Ascó i la Fatarella es reuniran amb Cobra.
En qualsevol cas, Suárez també ha dit que el grup Enel, a través d’Endesa, també té coses a dir, ja que gestiona l’embassament de Riba-roja d’Ebre. Suárez ha valorat la futura creació d’un consorci entre els quatre municipis implicats i la Generalitat.
A banda, l’alcalcalde creu que el tancament de les nuclears d’Ascó s’allargarà més enllà del 2031, i ha deixat clar que les reversibles no seran una alternativa als reactors des del punt de vista de l’ocupació. Segons l’alcalde, Riba-roja d’Ebre ja ha posat una part dels seus diners del fons de transició nuclear a disposició de les empreses, per crear llocs de feina.