Cinc anys després de la consulta sobre el monument franquista, el debat continua ben viu a Tortosa. La Generalitat vol retirar el polèmic monument durant l’estiu, i ara els partidaris de conservar i reinterpretar-lo han recollit més de 1.400 signatures per revifar el debat a l’Ajuntament. En canvi, la Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes celebra el desmantellament i reclama un espai museístic sobre la Guerra Civil i la dictadura. Toni Royo Aspa creu que es poden aprofitar alguns dels arguments de les dos parts, per construir un relat de pau a Tortosa.
En els darrers anys, Royo ha estat responsable de l’àrea de Drets Humans del Fons Català de Cooperació. El tortosí s’ha mostrat crític amb els debats paral·lels que va haver-hi durant la consulta del 2016, sense entrar en el fons de la qüestió. De fet, ha lamentat la “falta de valentia” dels partits polítics, a qui ha acusat de “no fer els deures”.
Royo acaba de publicar el llibre ‘Sarabastall i polseguina’, que explica com va ser la Guerra Civil a Tortosa a partir de 38 testimonis. Aspectes com l’ambient previ al cop d’estat, l’esclat de la Guerrra Civil, la violència a la rereguarda, l’arribada dels refugiats, els bombardejos, el front durant nou mesos i l’evacuació, amb la vida a les muntanyes i la relació amb els soldats. També el retorn a la ciutat, la reconstrucció de Tortosa i la repressió franquista.
Royo també va ser l’encarregat de comissariar l’exposició sobre la Tortosa bombardejada que es va veure l’any 2013 al Museu de Tortosa. A més, va impulsar l’obertura i museïtzació del refugi antiaeri de darrera del cinema Fèmina, just on també es va posar el nom d’Ernest Hemingway a un carrer.