El dimecres 26 de juny de 2019 a la tarda es declarava un incendi a la Torre de l’Espanyol.
Unes hores dures que es van convertir en dies. De fet, fins divendres, tres dies després, no es va donar per estabilitzat l’incendi. Durant aquests llargs, durs i calorosos dies, en què els termòmetres també van pujar gairebé fins als 40 graus, van treballar sense descans 120 dotacions de Bombers en un foc que va arrassar 5.000 hectàrees. Moltes persones van haver d’abandonar les seves cases durant aquells dies sense saber què es trobarien en tornar. Nits i dies que van passar en pavellons dels municipis més propers als incendis.
No va ser fins al cap d’onze dies des de l’inici de l’incendi, que es va donar per extingit. Tot i que les flames ja s’havien parat, quedava molta feina per fer a la comarca: valoració dels danys, ajuts als pagesos més afectats i estudiar totes les fòrmules perquè els pobles puguessin tornar el més aviat a la normalitat. Aquest episodi va despertar una onada de solidaritat entre la població, que es va concentrar a través de l’entitat ‘Rebrotem’. Precisament amb aquest objectiu, de rebrotar la comarca, un grup de veïns de la Ribera d’Ebre va engegar una campanya per ajudar als afectats.
El seu treball i la solidaritat de persones d’arreu de Catalunya van fer que es recaptessin més de 100.000 euros que van anar destinats als pagesos afectats per l’incendi. Un sector que va veure com es perdien les seves collites cremades pel foc.
Tres anys després, la comarca encara recorda amb tristesa i neguit aquells dies. Ara, és la comarca veïna de la Terra Alta que es veu afectada pel foc. Un incendi que es preveu menys virulent però que igualment deixarà petjada en aquest territori.