El Grup Operatiu Producció Ecològica d’Arròs al Delta ha dut a terme una jornada de camp per mostrar els assajos de la producció ecològica d’arròs al delta de l’Ebre. Aquest grup es va crear el 2019 amb l’objectiu de donar recomanacions als agricultors que fan cultiu ecològic al territori. El CEO de l’empresa Agroserveis.Cat, Àlex Navarro, ha destacat la importància d’aquests coneixements agronòmics.
El coordinador del grup, Marc Ibeas, ha explicat que a la finca de La Palma es duen a terme “diferents estratègies sostenibles per al control de males herbes”. Ara bé, també hi ha altres finques, com la Sabatero, on s’assaja amb l’ús de varietats o la de Riet Vell, on es mesura l’efecte sobre la biodiversitat al camp.
Aquestes estratègies estan destinades a donar resposta a la demanda de cultiu ecològic, però si aquestes funcionen, Ibeas es pregunta per què no podria traslladar-se també als cultius convencionals no ecològics.
Agroserveis.Cat s’encarrega dels assajos per al control de les males herbes. El director tècnic, Alfred Palma, ha explicat que s’utilitzen dos sistemes de sembra, el d’inundació i en sec.
D’altra banda, l’IRTA treballa amb la recerca de varietats compatibles amb la producció ecològica. La investigadora, Mar Català, ha explicat que en el sector ecològic “interessen varietats que siguin competitives amb les males herbes”.
El 2030, un 25% de la superfície agrària europea haurà de ser amb un sistema de producció ecològica. Per tant, aquests projectes que s’estan desenvolupant al Delta són importants per al futur.