Aquí, la selectivitat. A l’altra punta del món, a la Xina, el Gao-Kao és l’única via que tenen els estudiants xinesos per accedir a la universitat. No és un examen qualsevol, és el seu futur i la nota que obtinguen els portarà a l’èxit o al fracàs. Per poder assolir una bona puntuació, molts aspirants estudien fins a dotze hores diàries durant anys.
La pressió social que reben és molt alta, i alta també és la seua dificultat. Alguns experts consideren que són les provés d’accés universitari més complicades del món.
Una estudiant de l’institut Els Alfacts de la Ràpita, Yuxin Jiang, ha fet el treball de recerca sobre les diferències entre el sistema educatiu espanyol i el xinès. Esta setmana està fent la selectivitat i explica que la seua cosina també fa les proves a la Xina. Yuxin Jiang reconeix que el Gao-Kao és molt més estricte i complicat.
La meritocràcia és un valor en les cultures orientals, i una bona nota, implica un bon treball i ascendir socialment. Esta jove rapitenca destaca que els estudis a la Xina són molt més importants que aquí.
Tal és la importància de les proves, que a moltes ciutats aturen les obres i demanen als seus veïns silenci per no trencar la concentració dels futurs universitaris. Segons l’OCDE, la Xina ocupa les primeres posicions mundials quant a rendiment acadèmic, una posició que queda molt llunyana. // MARIA RIBÉ.