“Kum”, aquest era el nom de la ciutat ibèrica del Castellet de Banyoles de Tivissa. És la conclusió a la qual han arribat els arqueòlegs en la darrera campanya d’excavació del jaciment. Els darrers anys ja hi havien trobat diverses monedes amb símbols de l’alfabet ibèric que es pronunciarien com “Kum”, però l’aparició recent d’una prova d’encunyació de moneda en un fragment de plom els ha permès tancar el cercle. Segons un dels codirectors de les excavacions, l’arqueòleg David Asensio, això demostraria que la ciutat disposava de la seva pròpia fàbrica de monedes.
L’alcaldessa de Tivissa, Montse Perelló, s’ha mostrat molt satisfeta pel fet que aquests treballs han permès anunciar el possible nom de la ciutat ibèrica, Kum, i que aquest és l’origen del nom de Tivissa. “Per a Tivissa, cada avanç en la descoberta de la ciutat, suposa un nou valor patrimonial que fa que s’enriqueixi el nostre potencial cultural i turístic”, ha assenyalat Perelló.
L’Agència Catalana del Patrimoni impulsa un projecte per museïtzar les restes, que a dia d’avui només s’han excavat en un 20%, d’un total de 4,5 hectàrees. Ho explica el seu director, Josep Manuel Rueda. El director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, també ha destacat que la coordinació en aquestes actuacions arqueològiques és “la millor fórmula de preservar el patrimoni i, a la vegada, contribuir a la dinamització cultural i turística del territori”. Rueda ha avançat de cara a l’any 2021 o al 2022 volen enllestir un projecte museïtzació d’aquest àmbit.
El jaciment del Castellet de Banyoles conforma una península emmurallada amb dues torres de defensa pentagonals a l’entrada, els fonaments d’un bon conjunt d’habitatges i un tallat natural que domina el riu Ebre.