Entendre i parlar el català garanteix una igualtat d’oportunitats real entre tota la ciutadania. Dominar la llengua del país on es viu assegura que el ciutadà se senti còmode en molts espais comunicatius diferents (a la feina, a l’hospital, als espais de lleure, als supermercats…). El català, com totes les llengües pròpies, permet tenir una societat diversa, igualitària i cohesionada.
En aquest sentit, complementant l’oferta de cursos de català per a adults, el Voluntariat per la llengua (VxL), impulsat pel Govern i gestionat al territori pel Consorci per a la Normalització Lingüística, esdevé una eina estratègica. No només facilita la pràctica de la llengua, sinó que també posa en contacte l’aprenent amb el seu entorn a través d’activitats lúdiques, culturals i de conversa amb comerços o entitats associatives.
Com funciona?
El programa VxL es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari o voluntària, que parla català fluidament, i un aprenent o aprenenta, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. Es pot fer de forma presencial o a través de videotrucada.
La participació en aquestes activitats comporta una interacció social que genera en els aprenents la sensació de pertinença al lloc i a la societat on viuen, i els ajuda a conèixer les possibilitats que ofereix el territori pel que fa a serveis en general i a l’oferta lúdica, en particular. En definitiva, la participació en el VxL els permet ampliar el seu cercle de relacions habitual i integrar-se a la cultura i a l’activitat social del país d’una manera més àmplia.
I és que, més enllà de millorar el català oral, la cohesió social és un objectiu central del Voluntariat per la llengua des del primer dia. I, així, treballant de manera personalitzada i fent accions de “microcirurgia” lingüística, el programa ha arribat als 20 anys d’existència, amb un bagatge de més de 175.000 parelles lingüístiques formades des del 2003 fins ara. Tenint en compte que la participació en el programa requereix fer deu hores de conversa, això vol dir que, en global i des de l’origen, hi ha hagut més de 3 milions d’hores dedicades a conversar en català amb el VxL!
Recentment, el 20è aniversari del VxL s’ha celebrat amb una gran festa al Teatre Nacional de Catalunya amb més de 800 participants de parelles lingüístiques de tot Catalunya. Ha estat la gran festa d’un èxit col·lectiu. Celebrar aquests 20 anys del VxL ens interpel·la a tots i ens fa partícips d’aquesta responsabilitat compartida i col·lectiva.
Per molts anys, Voluntariat per la llengua!
Impulsa
Amb el suport