L’Ajuntament de Xerta expropiarà el Molí de l’Assut. Ho farà després que la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre hagi aprovat la modificació del planejament com a equipament, condició necessària per poder expropiar l’edifici renaixentista. En l’actualitat és propietat de la Reial Companyia de Canalitzacions i Regs de l’Ebre, una societat mercantil inactiva des del 2000.
L’objectiu del consistori és tenir la titularitat del Molí de l’Assut en menys d’un any per poder iniciar la reforma de l’edifici, que es troba en un estat greu de conservació. Un cop s’hagi actuat sobre l’estructura, es treballarà per donar un nou ús a l’edifici. Algunes de les propostes que planteja l’Ajuntament és la creació d’un espai turístic o museístic. També estudien la implantació d’una petita central hidroelèctrica, recuperant així l’ús que va tenir el Molí a principi del segle XX.
L’Ajuntament calcula que la reforma de l’estructura de l’edifici pot tenir un cost de 350.000 euros. En aquest sentit, ha demanat suport a les administracions superiors per poder executar les obres.
L’Ajuntament de Xerta ja fa dos dècades que treballa per recuperar aquest molí. Aquesta modificació del POUM, per tant, és un pas més per assolir l’objectiu de salvar aquest edifici, un dels pocs equipaments industrials de l’època del Renaixement que queda en peu a Catalunya. Aquest molí fariner va ser construït l’any 1575, aprofitant el cabal d’aigua del riu. L’edifici era de pedra picada, però amb posterioritat es van alçar més plantes fetes de maçoneria. A començament del segle XX es van instal·lar unes turbines per generar energia elèctrica als pobles de Xerta i Aldover, restes de les quals encara es conserven dins del molí. El Molí de l’Assut té la declaració de Bé cultural d’interès local.